
Offentliga ramavtal i byggbranschen - Det långsiktiga affärsperspektivet för mindre företagare.
Förra veckan blev det känt att en offentlig organisation hävt ramavtalet och polisanmält en av våra större entreprenörer för att ha debiterat mer timmar än vad yrkesarbetarna hade arbetat.
Huruvida detta är sant eller inte och huruvida entreprenören är skyldig eller ej får framtiden utvisa.
Ramavtalen och offentlig upphandling är inget nytt fenomen i byggbranschen och många misstänker nog att timpriserna inte alltid räcker till för att företagen ska ha en rimlig lönsamhet. Vad beror detta på?
➡ För många år sedan fanns det lönsamhet i många av avtalen. Det var både stabila kunder i flera år och rimlig lönsamhet. En ganska bra deal. Vilket såklart lockade till sig mer konkurrens.
➡ Överdriven konkurrens leder till ohållbara priser och sämre lönsamhet. Framförallt när det är svårt att skilja sig från mängden.
➡ LOU-upphandlingarna är ofta utformade så att lägst pris vinner. Vid en kvalitativt fokuserad utvärdering, med risk för en mer subjektiv bedömningsprocess, ökar generellt risken för överprövning.
➡ Upphandlarna vill förmodligen inte bli överprövade, så att upphandlingen av nödvändiga ramavtal försenas. Vilket gör att de ofta väljer modellen med lägsta pris.
Hur bra är de offentliga ramavtalen ur ett affärsmässigt perspektiv?
Ramavtalen har erbjudit en stabil ström av uppdrag, i både bra och dåliga tider, till skillnad från många andra delar av branschen.
Men frågan är om det är så stabilt om vi inte ens kan gå med vinst.
Dessutom sägs avtalen upp med jämna mellanrum, t.ex. efter 2-4 år. Då spelar det ingen roll vilket bra jobb vi har gjort. Det är dags för en ny upphandling, ofta till lägsta pris igen. Våra tidigare relationer och prestationer nollställs mer eller mindre.
Hur kan mindre företagare tänka kring dessa LOU upphandlingar?
Både ur ett moraliskt och affärsperspektiv så är det aldrig en god idé att försöka lura kunden. Det straffar sig i slutändan. Att debitera mer tid än vad som arbetats är inget alternativ för en seriös och långsiktig företagare.
💡 Det tar många år att bygga upp ett gott rykte men det tar bara fem minuter att förstöra det.
En styrka mindre företagare har är att vi är mer flexibla.
Om vi har 20 mkr i årlig omsättning på ramavtalskunder så behöver vi hitta uppdrag värt 20 mkr för att ersätta dessa kunder. Det kan vara svårt, men inte lika svårt som att ersätta miljardbelopp i omsättning som större bolag behöver.
Dessutom behöver det inte ske över en natt och vi behöver kanske inte ersätta alla ramavtal. Några kanske är fortsatt lönsamma och erbjuder en bra stabilitet.
Det kan också få ta några år att hitta nya kunder medan vi fasar ut de ramavtalskunder som är olönsamma.
💡 Det viktiga är att vi reflekterar över vår affär och inte bara fortsätter i samma spår, trots att marknadsförutsättningarna har ändrats.
Hur tänker du kring de offentliga ramavtalen?
/ Johan Högberg 2024-04-11