AI – Överskattat på kort sikt, underskattat på lång sikt?
Vi kan faktiskt lära oss en del av filmer. Det är inte bara underhållning, det finns också en del intressanta framtidsobservationer ibland.
Redan 2013 kom en film om AI som jag tror kommer stämma ganska bra överens om hur framtiden, kanske inte allt för långt borta nu, kommer utveckla sig.
Filmen heter ”Her” och handlar om en kille vars förhållande tagit slut. Han installerar en AI-assistent på sin dator och utvecklar sedan ett kärleksförhållande med AI-assistenten istället för en annan människa. Det är inget jag skulle rekommendera, men jag gissar att framtiden kommer se ut så för en del.
För att fokusera lite mer på den praktiska användningen av AI så visar också filmen hur han använder AI-assistenten till sin hjälp för att hantera sin vardag och sitt jobb. Den bokar möten, svarar på mail, kontaktar folk, sorterar och rensar bland gamla filer m.m.
Nu ser vi i realtid hur utvecklingen av AI ter sig och kan börja anta hur det kan spela ut på lång sikt. Många branscher är hotade i sin nuvarande form. Ett enkelt exempel är översättningstjänster. Dessa tjänster går redan nu att ersätta till stor del med AI i sin nuvarande form.
Som företagare är det viktigt att överväga och hantera de risker och fördelar som AI medför, för att behålla konkurrenskraften på lång sikt, särskilt eftersom kunder sannolikt kommer att kräva snabbare och bättre service i framtiden, som de oftast gör.
Det vi kan lära oss av internet och andra teknikskiften historiskt, såsom järnvägar, bilar, telefonen och radion är att marknaden tenderar att överskatta påverkan av ny teknik på kort sikt samtidigt som marknaden tenderar att underskatta betydelsen på lång sikt.
I början av teknikskiftet som internet innebar, på slutet på 1990-talet, så såg vi en mängd ohållbara och olönsamma affärsidéer komma fram. Investerare värderade i många fall dessa bolag till skyarna då de förstod att den nya tekniken skulle ta över världen. En aspekt som underskattades var tiden det skulle ta och att snabbt växande marknader och ny teknik lockar till sig väldigt mycket konkurrens, som inte är positivt för lönsamheten. Särskilt inte när det saknas långsiktigt hållbara konkurrensfördelar.
Så även om marknaden och tekniken växte, betydde det inte att just det bolaget som du investerade i skulle lyckas. Många av företagens affärsmodeller visade sig vara luftslott, mer eller mindre.
Även de bolag som verkligen lyckades, t.ex. Amazon, värderades så högt vid toppen av it-bubblan att det tog nästan ett årtionde innan bolaget växte ikapp värderingen och du låg plus minus noll om du köpte aktier i bolaget på toppen.
Som investerare så skulle jag inte börja investera i diverse AI-företag i hopp om att tjäna snabba pengar i detta skede. Nu tror jag att det är ganska svårt att lista ut vilka AI-bolag som kommer tjäna pengar långsiktigt och vilka som kommer ha hållbara konkurrensfördelar. Något som är mer praktiskt användbart idag och lite lättare att förutse, är vilka bolag som riskerar att förlora på teknikskiftet med AI och vilka bolag vi vill undvika att investera i.
Som företagare skulle jag inte heller gå in för hårt på AI nu och riskera att göra onödigt riskfyllda satsningar när tekniken fortfarande är ung och relativt obeprövad. Jag skulle dock se till att experimentera med AI på ett sätt som inte kräver stora risker, lära mig mer om det, bevaka utvecklingen och sedan hoppa på utvecklingen mer och mer när lämpliga tillfällen till rimlig risk uppstår. Förr eller senare kommer vi behöva anpassa våra företag till den nya tekniken, men vi kan försöka lära oss av andras misstag först.
Ett annat perspektiv att ha i beaktning är att utvecklingen går fortare denna gång än mer traditionella teknikskiften så som järnvägar, bilar och kanske även internet. Det är som vanligt svårt att förutse framtiden och ha rätt med timingen. Det är däremot ett enkelt val att börja experimentera, lära sig mer om AI och följa med hur tekniken utvecklar sig. Så att vi kan hitta tillfällen att så småningom stärka vårt erbjudande till våra kunder med teknikens hjälp, samtidigt som vi inte behöver inte stressa fram något heller.
/ Johan Högberg
2023-11-20